Levisticum officinale
Leeskputk on üks põhimaitseaineid puljongikuubikutes. Kasutatakse peamiselt Kesk- ja Lõuna-Euroopas.
Leeskputk meenutab lõhna poolest sellerit (prantslased kutsuvadki leeskputke 'céleri bâtard' ehk valeseller) ning sisaldab parkaineid ja C-vitamiini. Kuivatatud juuri kasutatakse maitseainena toiduainetööstuses, värskeid lehti võib tarvitada salatites, kana- ja lambaliharoogades, aga samuti paja-, riisi-, makaroni- ja muude roogade maitsestamiseks. Itaalias Liguurias kasutatakse leeskputke koos punega tomatikastmete maitsestamiseks, sobib loomalihapuljongi, maitseäädikate ja marineeritud kurkide maitsestamiseks. Leeskputke võiks kasutada ka võileibade kaunistamisel, sest see aitab paremini esile tulla juustu ja lihalõikude maitsel.
Hollandlased kutsuvad leeskputke Maggi-plant ja Saksamaal tuntakse seda kui Maggikraut.
Allikas: Nami-Nami kokandussõnastik
Leeskputk on üks põhimaitseaineid puljongikuubikutes. Kasutatakse peamiselt Kesk- ja Lõuna-Euroopas.
Leeskputk meenutab lõhna poolest sellerit (prantslased kutsuvadki leeskputke 'céleri bâtard' ehk valeseller) ning sisaldab parkaineid ja C-vitamiini. Kuivatatud juuri kasutatakse maitseainena toiduainetööstuses, värskeid lehti võib tarvitada salatites, kana- ja lambaliharoogades, aga samuti paja-, riisi-, makaroni- ja muude roogade maitsestamiseks. Itaalias Liguurias kasutatakse leeskputke koos punega tomatikastmete maitsestamiseks, sobib loomalihapuljongi, maitseäädikate ja marineeritud kurkide maitsestamiseks. Leeskputke võiks kasutada ka võileibade kaunistamisel, sest see aitab paremini esile tulla juustu ja lihalõikude maitsel.
Hollandlased kutsuvad leeskputke Maggi-plant ja Saksamaal tuntakse seda kui Maggikraut.
Allikas: Nami-Nami kokandussõnastik
Comments
Post a Comment