Spinat

Spinacia oleracea, ingl k spinach

Spinat on üks esimesi tarbeaia saadusi ning sai väga hea maitsega. Kui hästi läheb, saab spinatit aasta jooksul kaks saaki.

KUIDAS KASUTADA?
Spinatilehti tarvitatakse enne õisikute moodustumist. Spinatit süüakse nii värskelt kui ka kuumutatult. Sobib suppidesse, salatitesse, hautistesse, vormiroogadesse, pannkookidesse, aedvilja- ja kartulipüreedesse, kuklitesse. Maitsev lisand kala- ja liharoogadele.

MIDA SISALDAB?
100g spinatis on vett 91,6%, valke 2,9g, rasva 0,3g, süsivesikuid 3,5g, kiudainet 2,6g ja kaloreid 23. Spinatis on rikkalikult foolhapet, A vitamiini, kaaliumi ja magneesiumi, samuti rauda, kaltsiumi, fosforit, tsinki ja vaske.

MIKS KASULIK?
Tänu suurele joodi ja kaltsiumi sisaldusele soodustab spinat vereloomet.

KUIDAS SÄILITADA?
2-5kraadises külmikus säilib kilekotti pakitud spinat 4-5 päeva ning ta sobib ka sügavkülmutamiseks.

Allikas: Nami-Nami kokandussõnastik

Comments