Kanade ületalve pidamisest

Nüüd, kus talv on möödumas ja kevad käes, on paras aeg teha esimene kokkuvõte kanade talvisest pidamisest. Kui me eelmisel kevadel kanad võtsime, küsisid sõbrad tihti, et kuhu me nad talveks paneme. Jämedalt oli meil neli varianti: supiks, teise karja, garaaži või siis kasvuhoonesse. Supiks ei raatsinud meie peeneid tõukanu teha, seda enam, et nendega pidi ootama viis kuud enne, kui nad munele hakkasid.

Teise kanakarja andmine on kana jaoks stressav kogemus. Kanad on kaunis julmad linnud ja neil kehtib kindel nokkimisjärjekord. Uustulnukate puhul toimub kõigepealt olelusvõitlus, kus siis järjekord paika pannakse. Kui talvel orpingtonid võtsime läks nädal aega enne, kui nad said normaalselt kuudis magada. Uued kanad pidid õppima, kus on nende koht ja orpingtonide puhul oli see hierarhia madalamal astmel.

Garaažis hoiame aga hoidiseid, köögivilju jm puhtamat kraami. Kuigi regulaarselt puhastades püsib kanakuut üsna haisuvaba, siis päris puhaste asjadega kanu ühte kohta pigem ei paneks. Seda enam, et garaažis meil niikuinii ruumi napib.

Jäi üle kasvuhoone. Sinna sai ehitatud spetsiaalne võrguga eraldatud ala, ääred 50 cm kõrguselt ja põranda vooderdasime veekindla vineeriga. Ala eraldamisel jäi kasvuhoonesse eesruum, kus hoiame toitu ja puhastusvahendeid. Talvel oli kasvuhoones ka puhur, et hoida sooja. Kuigi arvamusi on erinevaid, siis tundub, et piisav on kanade jaoks hoida temperatuuri üle nulli. Ühel väga külmal päeval oli meil majas öösel elektririke ja hommikul oli kasvuhoones -13 kraadi. Siis jättis küll süda ühe löögi vahele, aga paistis, et kanu selline temperatuur väga ei häirinud. Tarkades raamatutes öeldaksegi, et peaasi on joogiks lahtine vesi ning et kanadel oleks tuulevari. Ega vanasti lautades ka ei köetud ja vaevalt et lehmad-hobused väga külma ilmaga temepratuuri üle nulli suutsid viia. Lõpuks pärineb eksootiline araucana Tšiilist ning seal on talved ju samuti lumised ja külmad ning kana pidi kuidagi looduses hakkama saama.

Kanadele allapanuks kasutasin turvast. Turvas hoiab hästi põranda kuivana, aga probleem on turbatolm. Kanad on aktiivsed ja kui nad mööda kasvuhoonet lendlevad, siis tolmu muudkui lendab. Lisaks on kasvuhoones sees ka Eglu, kuhu kanad ööseks lähevad, ronimisredel ja liivakast: seega kõik luksused, mis vaja.

Eile said kasvuhoone luukidele monteeritud silindrid, sest päikselise ilmaga hakkas juba kasvuhoones väga palavaks minema. Nii et ahhoi, kevad.

Comments

  1. mujal maailmas on tehtud kanala-kasvuhoone kombosid, kus kanad kütavad oma kehasoojusega kasvuhoone enda ja taimede jaoks nii soojaks, et keegi olla saksamaal lausa mangosid kasvatanud.

    Mitu kana sul kasvuhoones oli ja kas mõnikord oli täheldada ka sellist efekti, et kanad ise on kasvuhoone soojaks kütnud?

    ReplyDelete
  2. Meil on neli kana ja need küll kasvuhoonet soojaks ei küta. Selleks peab kanu ikka väga palju olema, et enam kütma ei peaks :-)

    ReplyDelete
  3. Meil oleks ka vaja neli kana üle talve pidada ja kasvuhoone mõte tundub kõige mõistlikum... a kui palju ruumi neljale vaja oli, et nad talv otsa koos püsiks? ja kui kaua päris kinni olid? eks see muidugi sõltub talvest.

    ReplyDelete
  4. Tere Kristjan,
    Mul tekkis väga mitu küsimust kanade ületalve pidamise kohta. Kuna teil tundub olevat mitme aastane kogemus ja ma tahaks sellel teemal teha oma lõputöö kas ma võiks paari küsimust teiega meilitsi arutada?
    Parimat,
    Kersti (kersti.viiol@gmail.com)

    ReplyDelete

Post a Comment