Aed-liivatee ehk tüümian ja sidrun-liivatee

Thymus vulgaris
Thymus citriodorus


Tüümiani ehk aed-liivateed kasutatakse eriti palju prantsuse köögis, kus see värskelt kuulub bouquet garni koostisesse ja kuivatatult herbes de Provence segusse. Samuti populaarne Itaalia ja Mehhiko toitudes.

KUIDAS KASUTADA?
Aed-liivatee sobib suppide, kastmete ja hautiste maitsestamiseks. Keskeurooplased kasutavad aed-liivateed suppide, kala-, liha-, linnuliha- ja munaroogade maitsestamiseks.

Väike valik tüümianiretsepte Nami-Nami retseptikogus

MIKS KASULIK?
Tugev antiseptik, aitab hingamisteede haiguste, bronhiidi ja astma korral. Samuti on tal krampidevastane toime, on kasulik lihasväsimuse ja reumaatiliste valude puhul. Aitab koondada mõtteid ja keskenduda.

KUIDAS SÄILITADA?
Kuivatatud aed-liivatee varreosa on üsna puine, seega kasutatakse vaid kuivatatud lehti.


Sidrun-liivatee 13.6.2010


Sidrun-liivatee "Silver Queen" 13.6.2010

Üks liivatee liike, sidrunilõhnaline ja mahemagusama maitsega kui tavaline liivatee. Sobib kana-, kala- ja munaroogade juurde.

Allikas: Nami-Nami kokandussõnastik

PILLE TÄIENDUS 23.4.2011:
Tüümiani soovitatakse kasvatada kõrgpeenardes, sest madalas peenras ja suure vihma või tiheda kastmise puhul kipub juuremädanik taime kahjustama. Seega on meie tüümianitaimed kenasti õiges kohas :)

Sidrun-liivateed on mõlemad ostetud taimedena Hortesest 2010.a. kevadel, aed-liivatee "Old English Thyme" (foto puudub) on kasvatatud seemnest. Kõik kasvasid väga hästi esimesel aastal.

Comments

  1. kas sa kevadel lõikad tüümiani tagasi? see kevad olid kõik oksad täiesti ära kuivanud, ei oska midagi teha nendega. eelmine aasta olid oksad rohelised ja kasvasid ise edasi.

    ReplyDelete
  2. Jah, kuivad varred lõikan ära. Me alles eelmisel aastal panime taime, seega varasem isiklik kogemus puudub, aga kirjanduse andmeil peaks hästi talved üle elama.
    Sügisel võib ka tagasi lõigata, aga vähemalt 45 päeva enne esimesi öökülmi. Kindlam vist siis kevadeni oodata :)

    ReplyDelete

Post a Comment