Saturday, April 9, 2011

Basiilik

Ocimum basilicum

(foto lisamisel)

Basiilikut kasvatatakse nii maitse- kui ka ravimtaimena. Õitsemise eel kogutud võrseid kasutatakse nii värskelt kui kuivatatult. Õigesti kuivatatud taimed säilitavad aroomi veel kolmandal aastal.

KUIDAS KASUTADA?
Sobib pitsade-pirukate, aedvilja- ja liharoogade, pasteetide, küpsetiste, aedviljasalatite maitsestamiseks. Levinud eriti itaalia köögis, aga kuivatatud basiilik kuulub näiteks ka grusiinide khmeli-suneli koostisesse.
Basiilikut on mitut erinevat sorti. Euroopas on levinud nn vahemere basiilik. Tai köögis kasutatakse magusjuure maitsega basiilikut, Mehhiko vürtsbasiilik on veidi kaneelihõnguline, Iraanis kasutatakse rehani-nimelist basiilikut jne.
Kuivatatud basiiliku seemneid kasutatakse näiteks Tais toitude paksendamiseks, aga seemned pole niivõrd aromaatsed kui lehed.

MIDA SISALDAB?
C- ja B5-vitamiini, palju kasulikke eeterlikke õlisid.

MIKS KASULIK?
Basiilik on meeltpuhastava toimega närvitoonikum, lisab otsustusjulgust ja taastab enesekindlust. Stimuleerib ajutegevust, parandab kontsentratsioonivõimet - seetõttu kasulik pikaajalise õppimise ajal ja vaimse väsimuse korral. Samuti kasutatakse basiilikut hingamisteede haiguste puhul.

Lähemalt Nami-Nami kokandussõnastikus

No comments:

Post a Comment