Sunday, April 10, 2011

Iisop

Hyssopus officinalis

Kuigi iisop kasvas nii mis mühises, erilist kasutamist ta meil 2010. aastal ei leidnud.



Iisopit võib lisada kõikidele liha-, kala- ja köögiviljatoitudele, eriti sobib koos majoraaniga. Laialdaselt kasutatakse konservi-, liha- ja kalatööstuses, on tuntud likööri- ja veinivürtsina. Iisopi terav maitse parandab ettevaatlikult kasutades rasvaste toitude maitset. Kalamarinaade valmistades on iisop asendamatu maitseaine, muutes tavalise räime maitset tundmatuseni. Kala vormiroogadele võiks kihtide vahele riputada tilli, purustatud küüslauku ja iisopit - toit omandab pikantse maitse.

KUIVATATUD IISOP (peenestatud lehed ja õied) sobivad erinevatesse maitseainesegudesse. Proovi nt iisopi-majoraani-basiilikusegu tatratoidude maitsestamiseks, iisopi-sellerisegu nisutangust pudru maitsestamiseks või iisopi-aedliivateesegu kaerahelbepudru maitsestamiseks. Samuti sobib iisop pitsakatte ja pirukatäidiste maitsestamiseks.

VÄRSKE IISOP sobib salatikastmetesse. Värske iisop lisatakse vahetult enne roa laualeandmist, kuivatatud iisop 5-10 minutit enne toidu lõplikku valmimist.

Allikas Nami-Nami kokandussõnastik

No comments:

Post a Comment