Sunday, April 10, 2011

Petersell

Petroselinum crispum var tuberosus

Meil kasvavad nii siledalehine kui käharpetersell. Siledalehine petersell on minu arvates rohkem peterselli maitsega ja seetõttu kokkamises eelistatavam. Käharpeterselli loetakse lihtsalt ilusamaks, aga eks see ole maitse asi.


Käharpetersell

Petersell esineb kahe teisendina: lehtpetersell, millel on siledad või käharad lehed, ja juurpetersell, millel on lühike, pikk või poolpikk juur.

KUIDAS KASUTADA
Petersellilehed on populaarne maitseaine. Annab väga hea maitse suppidele, salatitele, lihatoitudele. Värskeid lehti on soovitatav lisada pärast toidu kuumtöötlemist, nt kaunistusena.

MIDA SISALDAB
Petersell sisaldab rohkelt C-vitamiini (20 grammi peterselli katab päevase C-vitamiini vajaduse), karotiini ja mitmeid vajalikke mikroelemente.

MIKS KASULIK
Maitseainena kasutades võimaldab piirata soola kasutamist söögitegemisel - seetõttu abiks südamehaigetele. Soodne kaltsiumi ja fosfori vajadus parandab söögiisu, soodustab seedimist ja on rahustava toimega.

KUIDAS SÄILITADA
Petersellilehti võib kuivatada ja soolata, eriti hästi säilib lehtede lõhn ja maitse sügavkülmutatult. Allesjäänud petersellivarred võib kuivatada ja hiljem puljongisse lisada.

Allikas Nami-Nami kokandussõnastik

No comments:

Post a Comment