Sunday, April 10, 2011

Põldsalat

Valerianella locusta, valerianella olitoria


Ljubljana

Põldsalat ehk põldkännak on Eestis salatitaimena suhteliselt vähetuntud. Kuulub palderjaniliste sugukonda. Eriti populaarne on põldkännak Hollandis ja Prantsusmaal. 100g põldkännakus on 21 kalorit. Värskes kännakus on rikkalikult kaaliumi, rauda, samuti C, B6 ja A vitamiini, vaske, tsinki, foolhapet, magneesiumi ja fosforit. Põldkännak säilib vaid lühikese aja jooksul. Parim on teda säilitada avaustega kilekotis külmikus.

Põldsalat ehk siis saksakeelselt rapuntsliks nimetatu Eestis ei kasva, küll aga metsistunult Lõuna-Euroopas, Väike-Aasias ja Põhja-Aafrikas, kus seda on toiduks tarvitatud ammustest aegadest. Siiski on teada, et antiik- ja keskajal põldsalatit ei kasvatatud ning ta võeti taas kasutusele 17. sajandil Prantsusmaal.
Põldsalati näol on tegemist väga väärtusliku mineraalide- ja vitamiinirikka salatikultuuriga, mis püsikuna kasvatades vajab meie oludes kerget talvekatet. Samas on teda Euroopas üha rohkem hakatud viljelema ka katmikaladel, kus ta võib anda lehesaaki aasta ringi.

Aretatud on mitmeid sorte ja seemet liigub ka Eesti kauplustes. Põldsalati teeb hõrguks iseloomulik eeterlikest õlidest tingitud pähklimaitse. Seega sobib ta hästi ka puuvilja-toorsalatitesse. Salatina sobib põldsalat hästi maksa ja kalatoitude kõrvale.

Põldsalati ingliskeelne nimi on lamb's lettuce, sellegipoolest on ta lehtsalatist (lettuce) erinev taimeliik.

Allikas Nami-Nami kokandussõnastik

No comments:

Post a Comment