Sunday, April 10, 2011

Salatsigur

Cichorium endivia, Cichorium intybus var. foliosum

Tegelikult peaks salatsigur moodustama pea, aga meil seda millegipärast ei juhtunud. Seega võib esimese aasta lugeda ebaõnnestunuks, kanad said värskeid lehti.


Verona

Salatitaimena kasvatatakse ainult 1-2aastase kultuurtaimena tuntud hariliku siguri teisendit - salatsigurit, mis on populaarne Prantsusmaal, Hollandis, Belgias ja Itaalias. Salatsigurit tuleb hoida pimedas, muidu muutub sigur kibedaks.

Külmikus säilib sigur 5-7 päeva, sügavkülmutamiseks ei sobi. 100-s grammis siguris on 95% vett, 1g valke, 0,1g rasva, 3,2g süsivesikuid ja 15kcal. Sisaldab foolhapet, kaaliumi, pantoteenhapet, C vitamiini ja tsinki. Sigurile omistatakse toniseerivat, diureetilist, digestiivset (seedimist soodustavat) ja söögiisu suurendavat ning organismi puhastavat toimet.

NB! Mida rohelisemad on salatsiguri otsad, seda mõrkjam sigur - kollased tipud on mahedama siguri tunnuseks.

Muide - prantsuse keeles on käharendiivia 'Chicorée frisée' ja laialehine endiivia 'Scarole'. Segaduse tekitamiseks kutsuvad prantslased harilikku sigurit 'Endive'.

Allikas Nami-Nami kokandussõnastik

No comments:

Post a Comment