Sunday, April 10, 2011

Till

Anethum graveolens



Till pärineb algselt Vahemere äärest, ent praegu kasutatakse seda peamiselt Põhja- ja Ida-Euroopas, eriti Skandinaaviamaades (inglise keeles kutsutakse tilli mõnikord "rootsi peterselliks" või "vene peterselliks"). Liigist ja kasvukohast olenevalt kasvab till 30-100 cm kõrguseks.

KUIDAS KASUTADA
Värskendava aroomi ja meeldiva maitsega till on Eesti üks armastatumaid maitsetaimi. Till sobib nii kala-, taime- kui liharoogade maitsestamiseks. Tilliõisikud sobivad hästi kurgikonservidesse.

MIDA SISALDAB
Vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid, makro- ja mikroelemente. Sarnaselt petersellile on ka tillis organismile soodne kaltsiumi ja fosfori vahekord.

MIKS KASULIK
Parandab söögiisu, soodustab seedimist, on rahustava toimega. Till võimaldab maitsestamisel piirata keedusoola hulka, mistõttu on till kasulik eelkõige lastele ja südamehaigetele.

KUIDAS SÄILITADA
Till on kõige parem värskelt kasutatatuna, kuid säilitab oma hea maitse ka kuivatatult, samuti soolatuna ja sügavkülmutatult. Sobib valmistada ka äädikahoidist ning õlitõmmist.

Kasutatakse ka tilliseemneid.

Allikas Nami-Nami kokandussõnastik

No comments:

Post a Comment