Sunday, May 15, 2011

Thunbergi kukerpuu

Berberis thunbergii´Atropurpurea´



Meil on aias kukerpuu ehk paburitsi purpurne variant.

Kukerpuumarjad valmivad septembris. Nad sisaldavad kuni 6% orgaanilisi happeid ja C-vitamiini.

Hapuka kukermarja mahlast mannakreem on eriti maitsev. Viljadest saab teha siirupit, džemmi, võiet, keedist ning imeilusa värviga mahla. Rohke happesisalduse tõttu võib kukerpuumarju hoidistada koos mahedamaitseliste marjade ja puuviljadega ning isegi köögiviljadega, nagu kõrvits ja kabatšokk.

Vanasti tehti paburitsi marjadest "Barbarissi" kommi.

Allikas Nami-Nami kokandussõnastik

4 comments:

  1. Palun retsepte:...siirupit, džemmi, võiet, keedist ning imeilusa värviga mahla

    maarika.mesipuu@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Maarika, ma annan Sulle alustuseks ühe venekeelse viite, aga seal "tavalised" toidud, kus barbarissimarju on kasutatud: http://eda.ru/recipesearch?q=%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81

    ReplyDelete
  3. Siin on väike valik retsepte Nami-Nami retseptikogus: http://www.nami-nami.ee/Recipe?Filter=True&RecepiesWithImagesOnly=false&Vegetarian=false&Freezable=false&FastFood=false&RecipeTypeId=-1&CourseId=-1&CuisineId=-1&OccasionId=-1&CookingTypeId=-1&KeyWord=

    Ja siin veel mõned venekeelsed retseptid:
    http://domashnie-zagotovki.ru/2013/08/neskolko-receptov-sousa-iz-barbarisa/
    http://www.koolinar.ru/recipe/view/98477
    http://domashnie-zagotovki.ru/2012/11/aromatnejshee-varene-iz-barbarisa/

    ReplyDelete
  4. Thunbergi kukerpuu viljad ei ole söödavad. Söödavad on harliku kukerpuu viljad.

    ReplyDelete