Longus lauk

Longus lauk. Siberian chives. March 13, 2014
Tärganud longus lauk Nami-Nami aias 13. märtsil 2014 Allium nutans

Longus lauk on pärit Kesk-Aasiast ja Siberist, kus see kasvab metsikult. Eestis tema populaarsus aina kasvab. Täiesti külmakindla ja vähenõudliku taimena sobib ta kasvatamiseks igas aias. Lamedad nartsissilehti meenutavad lehed alustavad kasvu kohe peale maa sulamist. Roosakad õied näitavad end kogu suve jooksul. Paljundada on teda sobilik kevadel kogumiku jagamise teel.

Toiduks tarvitatakse longus laugu lapik­lineaalseid, ovaalse tipuga 15–20 cm pikkuseid mahlakaid lehti, samuti ebasibulaid. Lehed on suure toiteväärtusega ja sisaldavad rohkesti vitamiine. Erinevalt talisibulast on longus laugu lehed mahlakad ja tarvitamiskõlblikud kuni hilissügiseni, maitsvaimad on need siiski suve esimesel poolel.

  
 (Allikas: Nami-Nami kokandussõnastik)

Meil on aias nüüd kaks sorti. Kohilast (tuna)mullu (?) saadud nimetu, mis on väga hoogsalt kasvama läinud, ning täna seemnest pandud "Lider", mis loodetavasti samuti tärkab. 

Longus lauk 1

Loe veel:

Sulev Savisaare väga põnev artikkel (sh kirjutab Sulev Savisaar, et "Meil kasvatatakse toidutaimena ka longus lauku. Lamedad nartsissilehti meenutavad lehed tärkavad kevadel väga vara")

Comments

  1. Pille, mina sooviks kohe kindlast, nii põnev lauguline ja ka veel väga kaunis ka! :) Nii tore, et sa nii pakud!

    ReplyDelete
  2. Kui mu mälu ei peta, siis said 2 kevade tagasi longus lauku endale nii Marju kui ka Mari-Liis. Loodetavasti kasvavad kenasti :)

    Tänavu longus lauku pakkuda pole!

    ReplyDelete
  3. Tahaks longus lauku säilitada. Kas keegi on proovinud külmutada?

    ReplyDelete

Post a Comment