UUED TULIJAD: ilupuud ja põõsad

IMG_1516.jpg
Kämmalvaher 'Atropurpureum' / Acer palmatum

Liivakasti taha sai istutatud ümara laiuva võraga kämmalvaher 'Atropurpureum'. Erinevatel andmetel kasvab 1,5-2,5m kõrguseks ja sama laiaks. Arvestades, et must leeder on juba meil ca 4m kõrgune, on lootust, et viskab 2m täis.

Kämmalvaher on külmaõrn, kuid mida vanemaks saab, seda külmakindlamaks muutub. Esimestel aastatel tuleks katta kas talvekanga või kuiva multšiga.

Vaher näeb juba praegu hea välja oma purpursetes toonides, näis, kuidas sügisvärvid on. Aeglasekasvuline.

IMG_1523.jpg
Harilik lodjapuu 'Roseum' / Viburnum opulus

Maja taha sai ümber istutatud harilik lodjapuu 'Roseum', mille tõime eelmisel aastal Aiasõbrast Tartu lähistelt. Valged suured ümarad õisikud nagu lumepallid. Lodjapuud armastavad kahjurid, seetõttu peab pritsima. Kasvab 2-3m kõrguseks.

Punased söödavad marjad.

IMG_1522.jpg
Must leeder 'Black Lace' / Sambucus nigra

Maja taha lodjapuu ette sai istutatud must leeder 'Black Lace'. Kasvuhoone juures kasvanud must leeder 'Guincho Purple' läks välja, põhjuseks võis ka olla, et see oli istutatud otse kruusa sisse, st esialgse töö praak.

'Black Lace' kasvab 1,5-2m kõrguseks, tal on roosad õied ja mustjaspunased viljad. Marjad on söödavad nagu ka roheliste lehtedega mustal leedril. seega peaksid ka roosad õisikud olema friteeritavad.

Seega kolmest istuatud taimest kahel on söödavad marjad, igati kohane Nami-Nami aiale.


Comments