UUED TULIJAD: mõõl

IMG_1529.jpg
Sarlakpunane mõõl 'Werner Arends' / Geum coccineum

Kolm mõõla tõime Tartu lähedalt Aiasõbrast ja istutasime oja kaldale. Mõõla jaoks sain idee Chelsea 2015. aiandusnäituse ülevaatest, kus mõõlad olid trenditeemaks. Eestis kasvab looduslikult ojamõõl ja kuigi see oli müügis, otsustasin kultuursordi sarlakpunanemõõl 'Werner Arends' kasuks.

Pildi peal küll mõõlad ei õitse, küll aga on taimed aastaga tublisti kosunud ja küll jõuab veel ilupilte teha. Sarlakpunasel mõõlal on - üllatus, üllatus - sarlakpunased õied.

Aiasõbra kirjeldus mõõlade kohta:

Mõõlad on umbes 50 liigiga taimeperekond roosõieliste (Rosaceae) sugukonnas, mis looduses levivad arktilises ja paraskliimaga regioonides pea üle kogu Maa. Eestis kasvab looduslikult kolm mõõla: longus õite ja määrdunudpunaste tupplehtedega ojamõõl (Geum rivale), püstiste kollaste õite maamõõl (Geum urbanum) ja harva esinev kuldkollaste õitega püstmõõl (Geum aleppicum) ning esineb ka maa- ja ojamõõla ristandeid (Geum x inermedium).

Mõõla eri liikidel on erinevad kasvutingimused ja kasvukohad. Eestis kasvatatakse aedades aedmõõla (Geum hybridum) sorte, mis on saadud erinevate liikide ristamisel (eri värvi õied ja nii liht- kui täidisõielised) ja sarlakpunast mõõla (Geum coccineum), mis on tuntud ka šokolaadijuure nime all. Sobib kasvatamiseks pinnakattetaimena jahedatel ja niisketel aladel. Kasvab kuni 45 cm kõrguseks ja puhma läbimõõt võib ulatuda 30 cm.

Comments