Kurd-hiidiisop ehk Korea münt (Agastache rugosa)

Korea münt ehk kurd-hiidiisop (Agastache rugosa) sai endale täna ümber spetsiaalse metallist taimetoetaja-raami. Külvasime aastaid tagasi ürdipeenrasse, kus kasvab väga hoogsalt ja kipub laiutama. Mitte isegi laiemaks kasvama, aga taim on suur ja vajub ilma raamita laiali, lämmatades nt rohelise sibula.

Otsustasime, et sügisel istutame "Mojito-peenra" kõrvale, sparglile naabriks (ja spargel vajaks omakorda mõnda veidi rikkalikuma mullaga kohta, aga seda veel vaatame). Tunnistan, et maitsetaimena pole seda praktiliselt kasutanudki, aga see on imeilusate õitega taim, mis meeldib väga-väga meie aia mesilastele, nii et hoiame nende rõõmuks edasi.

Siin veidi infot selle maitsetaime kohta.

Nimed: 

Inglise keeles on kurd-hiidiisopil väga palju nimesid: Korean mint (korea münt), wrinkled giant hyssop (kurruline hiidiisop), purple giant hyssop (lilla hiidiisop), Indian mint (india münt), blue liquorice (sinine lagrits), Chinese patchouli (hiina patšuli), huo xiang.
Koreas kutsutakse seda baechohyang, lühemalt banga.

Aromaatne maitsetaim on pärit Kaug-Idast (Hiina, Jaapan, Korea, Taiwan, Vietnam, India) ja kuulub müntide perekonda.

Kasvatamine: 

Püsik, kasvab 40-100 cm kõrguseks. Kandilised varred harunevad ülaosas. Õitseb juulist septembrini (pigem küll juunist), õisikud on 5-15 cm pikad ja 2 cm läbimõõduga. Armastab rikkalikku niisket mulda ja päikesepaistet. Varjulises kasvukohas on taim vähem aromaatne. Kultuursortidest teatakse vaid ühte, "Golden Jubilee" nimelist, millel on kollakas-rohekad lehed. 

Kasutamine köögis: 

Kurd-hiidiisopit kasutatakse laialdaselt Lõuna-Korea köögis. Seda lisatakse maitserohelisena viimasel hetkel mitmetesse roogadesse, nt chueo-tang (kalahautis), maeun-tang (vürtsikas kalahautis). Samuti kasutatakse seda Korea pannkookides buchimgae.

Rahvameditsiinis: 

Kurd-hiidiisop (huò xiāng, 藿香 ) kuulub 50 põhilise Hiina rahvameditsiinis kasutatava ravimtaime hulka. Kasutati iivelduse, oksendamise ja isutuse korral.

Comments