Seitse maagilist ravimtaime, mida keskajal mungad kasvatasid

 Sattusin ühe toreda artikli "7 ‘MAGIC POTIONS’ GROWN BY MEDIEVAL MONKS" peale ja tahtsin taimede eestikeelseid nimetusi teada, nii et jagan nimekirja siia ka. Seitsmest kolm, tinglikult neli, on Nami-Nami aias täitsa olemas.

1) Harilik alraun (Mandragora officinarum L.), ingl k mandrake on tuttav kõigile Harry Potteri fännidele. 

Alrauni juured meenutavad justkui inimest ja seetõttu on selle taimega seotud ka palju umbusku. Seda kasutavad oma rituaalides paganid. Harry Potteri filmis korrati uskumust, et alrauni juured teevad välja tõmmates häält ja kes seda häält kuuleb, sureb. Rahvameditsiinis omistatakse alraunile hallutsinogeenset ja narkootilisi omadusi (kui seda ohtralt manustada). Antiikajal kasutati seda tuimestina ning haavandite, astma ning artriidivalu raviks. Samuti on seda kasutatud melanhoolia, krampide ja maania raviks, kuigi ületarbimine võib esile kutsuda deliiriumi. 

Tänapäeva meditsiinis alrauni üldiselt ei kasutata.

2) Rand-ogaputk (Eryngium maritimum L.) - afrodisiakum, ingl. k sea holly

 
19v
Rand-ogaputke sugulane lamedalehine ogaputk (Eryngium planum, ingl. k blue eryngo/flat sea holly) Nami-Nami aias.

Elizabethi-aegsel Inglismaal peeti rand-ogaputke tugevaks afrodisiakumiks. Rand-ogaputke juuri kasutati afrodisiakumi, diureetikumina, stimulandi, tooniku jm. Neerukivide raviks jne. 

3) Koirohi (Artemisia absinthium), ingl. k. absinthe, absinthe wormwood

Rohelise absindi üks peamisi komponente. Tekitab luulusid, oli 19. ja 20. sajandi Euroopa boheemlaste seas väga populaarne. Isutekitaja ja seedevaevuste leevendaja. Mungad kasutasid neid ka seedeparasiitide (sh usside) kõrvaldamiseks. 

4) Koera-pöörirohi (Hyoscyamus niger L.), ingl k henbane

Keskaegsed mungad kasutasid koera-pöörirohtu laialdaselt - reuma, hambavalu ja kõhuvalu korral. Seda kasutatakse siiani õlle maitsestamiseks, lõhnaküünaldes ning uimastina. Keskajal võeti koera-pöörirohu ja teiste taimete kooslust (sh alraun) narkoosi tekitamiseks, et uinutada või mediteerimise ajal hallutsinatsioonide esilekutsumiseks. Väidetavalt tekib tarbimisel lendamise tunne. 

5) Harilik rosmariin (Rosmarinus officinalis), ingl k rosemary

Vanad egiptlased, roomlased ja kreeklased pidid rosmariini pühaks. Neitsi Maarja oli oma sinise keebi valgete õitega rosmariinidele laotanud, muutes rosmariini õied siniseks. Neitsi Maarja = Virgin Mary = Rose of Mary ehk rosmariin :)

Keskajal peeti rosmariini armuõnne toojaks, seda kasutati palju pulmades. Mungad kasutasid seda ka seedevaevuste leevendamiseks, rosmariinimähisega raviti reumavalusid ja nahavaevuseid, samuti usuti seda aitavat kiilaspäisuse vastu. Rosmariini kasutati ka maksa- ja sapipõievaevuste puhul seespidiselt isuäratamiseks. 

6) Varajane pojeng (Paeonia officinalis L.), ingl k common peony 

Antiiakajal usuti pojengi olevat jumaliku päritolu ning seost kuuga ning usuti, et pojeng suudab kurje vaime eemal hoida. Kurjade vaimude peletamisest kanti pojengiseemnetest keed ümber kaela. Halbade unenägude vastu pidi aitama 15 pojengiseemne ja veini või mõdu tõmmis, kirjutas 16. sajandil botaanik John Gerard.  Mungad hindasid nii pojengi ilu kui ka selle meditsiinilisi ja spirituaalseid omadusi. 

7) Harilik naistenõges (Nepeta cataria L.) - ingl k catnip, catswort

Harilik naistenõges meeldib väga kassidele, see meeldib väga tolmeldajatele. Sobib hästi ürditee tegemiseks. Mungad kasvatasid seda palaviku alandamiseks, külmetushaiguste raviks ja rahustina. Antispastilise toime tõttu aitab see leevendada seedehäireid, krampe ja reumast tingitud turseid. 

Comments