Ürdipeenrasse istutasin täna ka ühe Vietnami kirbutatra ehk "Vietnami koriandri" (Persicaria odorata) taime.
Wikipedias on nii:
- Vietnamese coriander, rau răm, laksa leaf, Vietnamese cilantro, phak phai, praew leaf, hot mint, Cambodian mint, Vietnamese mint
- Kasutatakse Kagu-Aasia ja Kirde-India köögis.
- Ei ole seotud mündi perekonnaga (Lamiaceae), aga selle välimus ja lõhn meenutavand münti.
Kasutamine köögis:
- Lisatakse värskelt salatitesse (sh kanasalat), aga ka järgmistesse roogadesse: gỏi cuốn, mõnedesse suppidesse (canh chua, bún thang) ja hautistesse (kala- kho tộ). Levinud lisand viljastatud pardimuna (trứng vịt lộn) juurde.
- Malaisias, Singapuris ja Indoneesias lõikatakse Vietnami kirbutatra lehed ribadeks ja lisatakse laksa-suppidele, sestab ka nimi "laksaleht" (daun laksa).
- Malaisias, kus seda kutsutakse "daun kesum", lisatakse Vietnami kirbutatart veel järgmistesse roogadesse: nasi kerabu ja asam pedas.
- Kambodža köögis kasutatakse (tuntud kui ជីរក្រសាំងទំហំ / chi krasang tomhom( suppides, hautistes, salatites ja Kambodža suverullides (naem ណែម).
- Laos ja mõnedes Tai piirkondades süüakse seda toorelt koos veise-larbiga (ລາບ)
Comments
Post a Comment