Aedportulak

 


Aedportulak

Inglise k: common purslane, ka little hogweed, pursley
Ladina k:  Portulaca oleracea
Toidutaimena kasutatav aedportulak kuulub portulakiliste sugukonda. Toiduks nopitakse mahlakaid väikeseid lehti, millel on hea hapukas maitse. Lehed on mahlakad ja sukulentsed, meeldivalt hapuka maitsega.  
Toidutaimena on aedportulakki tarvitatud pea 4000 aastat. Euroopas omandas aedportulak eriti suure populaarsuse 17. sajandil Inglismaal kuningas Charles II lossiköögis, aga mainitud on seda juba 1390. aastal.
Aedportulaki noored lehed on C-vitamiinirikkad, sisaldavad karotenoide, E-vitamiini ja niatsiini, samuti valkaineid ja süsivesikuid. 
Mõjub hästi seedimisele, aga sisaldab oblik- ja õunhapet, nii et nt neerukivide korral tuleks vältida. 
Kasvukohana eelistab päikeselist paika, mulla osas leplik - sobib nii korralik kompostmuld kui ka savipinnas. Kuigi eelistab regulaarset kastmist, siis elab üle ka põua, tahab saada sooja, sest jahedates oludes jääb kasv seisma. Taim külma ei kannata, öökülmad mõjuvad hukutavalt, aga valminud seemned püsivad aastakümneid idanemisvõimelistena. 
Seemnest taldrikuni kulub vaid 6-8 nädalat, suve jooksul võib saada mitu saaki.

Aedportulak toidutaimena:

Aedportulaki saab kasutada värskelt salatites, vokkida, keeta (nagu spinatit), aga see sobib ka suppidesse ja hautistesse. 

Ideid:

  • Austraalia aborigeenid kasutavad portulaki seemneid seemnekookide tegemiseks.
  • Kreeklased (andrákla/αντράκλα või glistrída /γλιστρίδα) serveerivad portulaki lehti ja varsi fetajuustu, tomati, sibula, küüslaugu, pune ja oliiviõliga; hautavad koos kanaga. 
  • Türgis kasutatakse portulakki salatites ja küpsetistest, keedetakse köögiviljana või segatakse jogurtiga tzatziki-laadse salati jaoks. 
  • Egiptuses keedetakse sarnaselt spinatiga, aga toorelt salatitesse ei lisata.
  • Kurdistanis tehakse palpina suppi (شۆربای پەڵپینە). 
  • Alentejo piirkonnas Portugalis tehakse suppi (sopa de beldroegas), mida serveeritakse saia, pošeeritud muna ja/või kitsejuustuga.
  • Mehhikos ja USA edelaosas tuntakse seda kui verdolagas
  • Valik retsepte Nami-Namis

Kasutatud kirjandus:

Comments