Sunday, April 10, 2011

Sidrunmeliss

Melissa officinalis



Mündi sugulane sidrunmeliss meenutab lõhna poolest sidrunit ja sidrunheina - siit ka nimi.

KUIDAS KASUTADA
Toiduvalmistamisel kasutatakse sidrunmelissi lehti.
Sobib hästi kalaroogadesse, mahedatesse aedviljaroogadesse, jookidesse, tee sisse, magustoitudesse ning roogade kaunistamiseks.

MIDA SISALDAB
Melissilehed on rikkad mõru- ja parkainete, orgaaniliste hapete ja vitamiinide poolest. Lehtedes on 0,2-0,5% eeterlikke õlisid, samuti palju C-vitamiini ja veidi karotinoide ja mikroelemente.

MIKS KASULIK
Vana-Kreekas tunti melissi kui meetaime, selle õitest saadud meele omistati eriline ravijõud. Tollased arstid hindasid melissi kõrgelt kui elutahet tugevdavat ja rõõmsaks tegevat taime. Õrn sidrunilõhn mõjub uimastavalt - tugeva annuse puhul toimib unerohuna, nõrga puhul rahustab magu. Väidetavalt vaigistab meliss valu, ennetab spasme, soodustab seedimist ning aitab gaasi- ja menstruaalvalude ning migreeni puhul. Parandab mälu ja südametegevust, hoides ära südamepekslemise ja tursed. Kõrgenenud vereringe puhul vähendab meliss pearinglust ja aitab vererõhku langetada.

KUIDAS SÄILITADA
Parim värskelt, ent kuivatatud melissiürt sobib hästi ravimteeks.

Eestikeelsetest nimevariantidest (aedmeliss, harilik meliss, sidrunmeliss) kasutatakse Nami-Nami andmebaasis viimast varianti.

Allikas Nami-Nami kokandussõnastik

No comments:

Post a Comment