Amarant ehk rebashein

Amarant ehk rebashein (Amaranthus) on Aasias populaarne lehtköögivili ("hiina spinat"), mida nt põhjamaades kasvatatakse peamiselt ilutaimena :)

Üheaastane. 

Kasvama panna madalatesse vagudesse, päikeselisesse või osaliselt varjulisse kasvukohta. Ei kannata liigniiskust. Harvendada 20 cm kaugusele.

Sisaldab A-vitamiini, süüa kõlbavad nii lehed kui ka varred.  Lehti võib noppima hakata umbes 15 cm kõrgustelt taimedelt. Täiskasvanud taimed on umbes 35 cm kõrgused, kuigi on ka õitsevaid 1,5 m kõrguseid liike. Lehed võivad olla tumerohelised kuni punased, tihti on lehed kirjud. Lehed võivad olla samuti kuni 15 cm pikad.

Nami-Nami aias kasvatatakse 2012. aastal kahte erinevat amaranti:

Calaloo Red (Amaranthus tricolor, Impecta seemned, rohelise-punasekirjud lehed. Soovitati avamaale maha panna juunis-juulis, või siis veebruaris-aprillis ette kasvama panna. Ma panin aprilli lõpus ja otse avamaale. Kui ei kerki, panen juunis uuesti). Siin on foto Impecta veebilehelt:



Red Army (Amaranthus tricolor, Jekka's Herb Farm seemned, lehed punased). Foto on Jekka's Herb Farmi veebilehelt:



Loe lähemalt:
Aiasõber.ee (aga kirjeldab vaid ilutaimedena kasvatatavaid rebasheinu, lõpus mainib, et "Mõne rebasheina lehti ja noori võsusid tarvitatakse köögiviljana nagu spinatit või salatit.")
Väga tore lugemine "kulinaarsest" amarandist: Kitchen Garden International: "A" is for amaranth

Comments