Pille suur kõrvitsaprojekt 2020

Kõrvitsad


Kõrvitsetele olen internetiavarustest või oma varudest pildi juurde otsinud :)

Kõiki sorte läks maha 5 seemet, v.a. "Papaya Bear", mida oligi vaid 2 tk alles.

Kõrvitsaseemned on pea kõik aegunud, sest kunagi tellisin ja siis sain aru, et kastpeenrasse on neid natuke nadi laiutama panna ja sellist klassikalist "lauda taga kompostihunnikus" kohta meil pole. Tänavu on lootust, et üleliigne kompostmuld tõstetakse kasvuhoone kõrvale, kus kuumaasikad kiduvad ja saan sinna panna. Õnneks olid veel seemned alles - iseasi, kas need nii palju aastaid hiljem idanema hakkavad.

1. Hokkaido kõrvits - Cucurbita maxima subsp. maxima Hokkaido rühm. Squash Potimarron, Red Kuri Squash, Japanese squash, orange Hokkaido squash, baby red hubbard squash, Uchiki kuri squash, potimarron (prantsusmaal), onion squash ehk sibulkõrvits (UK).
Õhukese oranži koorega talikõrvits, ideaalse suurusega ühe einekorra jaoks.
Seemnete aegumistähtaeg oli 2012. a. lõpp.ThomsponMorgan

Siin üks aastaid tagasi Prantsusmaal tehtud foto:


Potimarron / Kõrvits

2. Muskaatkõrvits "Chirimen".  Talikõrvits, sort pärit aastast 1922. Tumerohelise koorega 2,5-4 kg kaaluv kõrvits, mis muutub pronksjas-oranžiks. Viljalihe on tihke, magus, kollakas-oranž. Tuleb ette kasvatada soojas (ca 25C, pärast võrsumist 20c). Kasta hoolega ja lase nii kaua kui võimalik peenramaal küpseda. Korja enne öökülmade tulekut, säilib 2-4 kuud.

Impecta seemned, parim enne 12/2013 :)
Selle artikli arvates põhineb Yokohama kõrvitsast ja ka siin seostatakse seda Jaapaniga.



Foto: allikas

3. Suvikõrvits (Cucurbita pepo Zucchini-rühm) "Papaya Pear". Impecta seemned, enam nende tootevalikus pole. Seemned aegusid 12/2014 ja ma olen millalgi 3 seemet ära kulutanud, aga üldse ei meenu :O

Pakendil soovitab külvata aprillist juunini, päikeselisse kasvukohta. Krõmpsud ja sobivad täitmiseks, grillimiseks, küpsetamiseks. Väga varajane sort, sobivat eriti hästi põhjamaisesse kliimasse. Võib ka otse õue külvata, kui temperatuur on üle 15C. Korjatakse, kui viljad on 7-8 cm pikkused.


Foto: allikas

4. Harilik kõrvits "Marina Di Chioggia". Franchi seemned, kuskilt reisilt ammu ostetud.  Tärkamisest külvini 95 päeva. Pärit Veneetsiast lõunasse jäävast Chioggia sadamalinnast, väga vana sort (ca 1600). Turbanikujuline suur vili on pealt sinakas-roheline, üks omapärasemaid kõrvitsalisi. Viljaliha on rikkaliku ja magusa maitsega, sobib küpsetamiseks ja pirukatesse. Viljad kaaluvad u 9 kg.
Sort säilib kuni 6 kuud. Sobib sektorina grillimiseks, gnocchide tegemiseks, ravioolide sisse.



Foto: allikas

5. Pirukakõrvits (rootsi k. pajpumpa) "BABY BEAR" ehk karubeebi. Kiiresti valmiv sort, viljad kaaluvad u 1 kg. Väga maitsva viljalihaga, säilib hästi. Sobib ka ilukõrvitsaks ja nt laste köögiviljapeenrasse. Kasta suvel korralikult.



Impecta seemned, 12/2014. Foto Impecta lehelt.

6. Hubbardi kõrvits "Blue Hubbard". Vana talikõrvitsa sort aastast 1798, suureviljaline (4-12 kg), magusa maitsva oranži viljalihaga. Sobib hoidistamiseks ja säilib kaua.

Impecta seemned, aegusid 12/2013. Foto: Impecta


See foto on siit:



7. Roomav õlikõrvits "Olga" (Cucurbita pepo subsp. pepo var. styriaca Greb.). Kollase-rohelisekirjud viljad kaaluvad 2-4 kg. Seemned on õlirikkad ja ilma koorega, hea pähklise maitsega. Sobivad värskelt söömiseks, röstimiseks, kuivatamiseks - ja siis müslisse, küpsetistesse jne. Viljaliha kasuta nagu tavalist kõrvitsat.



Foto: Impecta.se, seemned samuti sealt (12/2013)

8. Tromboonkõrvits "Tromboncino" ("Väike trompet"). Seda allikat vaadates tundub, et eestikeelne nimi peaks olema tromboonkõrvits ja see kuulub tegelikult muskaatkõrvitsaliste hulka (Cucurbita moschata 'Tromboncino'), kuigi loetakse suvikõrvitsaliseks ehk siis vilju tarbitakse noorelt.

Seemned: Suttons, developed by James Wong. Itaalia suvikõrvits, artišokimaitseline. Seemned aeguvad 7/2020.  Korja noori rohelisi vilju ja kasuta nagu tavalist rullkõrvitsat. Viljade "kael" on seemnevaba.



Foto: Suttons

Comments

  1. Update 14. aprilli hommikul. Eile õhtul vaatasin veel murelikult kõrvitsate "peenart", kus mitte midagi ei toimunud. Täna hommikul on KÕIK viis Hokkaido kõrvitsa seemet väikesteks idanditeks muutunud ja pead mulla seest välja pistnud.

    Samuti on tärganud üks tromboonkõrvitsatest.

    ReplyDelete
  2. Update 16. aprilli hommikul (mul on 8 "vagu" kõrvitsaid, kasutan vaonumbreid).

    1) Hokkaido kõrvitsa seemned on kõik kenasti väljas.
    2) Paistab esimene muskaatkõrvits "Chirimen"
    4) Paistab esimene harilik kõrvits "Marina Di Chioggia"
    8) Tärganud on kolm tromboonkõrvitsa "Tromboncino" taimekest, neist üks tubli 10 cm juba.

    Nii et saab kõrvitsataimi natuke küll :)

    ReplyDelete
  3. Update 17. aprilli pärastlõunal.

    1) Hokkaido kõrvitsa seemned on kõik kenasti väljas.
    2) Muskaatkõrvits "Chirimen" - üks taim
    3) Suvikõrvits "Papaya Pear" - midagi tärganud veel pole
    4) Harilik kõrvits "Marina Di Chioggia" - üks taimeke
    5) Pirukakõrvits "BABY BEAR" ehk karubeebi - 1 taimeke on tärganud
    6) Hubbardi kõrvits "Blue Hubbard" - 2 taimekest on tärganud
    7) Roomav õlikõrvits "Olga" - ei ole veel midagi paista
    8) Tromboonkõrvits "Tromboncino"- tärganud ka neljas taimeke
    8) Tärganud on kolm tromboonkõrvitsa "Tromboncino" taimekest, neist üks tubli 10 cm juba.

    ReplyDelete

Post a Comment