Istutasin täna püsikute-ürdipeenrasse kolm uut taime, sh seenemaitselise rungia. Taime ostsin Viimsi Juhani puukoolist.
Olen sellest taimest Nami-Nami kokandussõnastikus kirjutanud nii:
Põnev maitsetaim, mille algkodu on Austraalia ja Okeaania maailmajaos asuval Paapua Uus-Guinea saarel.
Taim kasvab u 50-60 cm kõrguseks, sel on ovaalsed tumerohelised ja kergelt vahajad lehed. Õitseb kevadsuvel, õied on lillakad-helesinised, aga jahedamas kliimas ei pruugi korralikult õitseda.
Maitsetaimena kasutatakse lehti, mis annavad kerge seenelõhna ja -maitse. Lehti võib kasutada toorelt või kuumutatult, need sobivad pastakastmesse, suppidesse, salatitesse, hautistesse, võileibade vahele jne. Seenemaitse on kuumutatud taimel tugevam, aga värvi säilitamiseks lisa roogadele viimasel hetkel.
Hea valgu, raua ja kaltsiumi allikas, lisaks sisaldab taim A- ja C-vitamiini ning mineraalaineid. Valgusisaldus on, muide, seentest isegi kõrgem.
Taime nimetus teistes keeltes:'
- ld k: Rungia klossii
- ingl. k. mushroom plant, mushroom herb
- saksa k. Pilzkraut
- soome k. sieniyrtti
- rootsi k. rungia
Loe lähemalt:
- Seenemaitset taimest (Astrid Lepik, 2013 Maakodu)
Comments
Post a Comment